+31(0)6-234 430 26 info@hunneketravel.nl

Hondvriendelijke vakantiehuizen in Zuid-Limburg en omstreken

Hondvriendelijke vakantiehuizen in Zuid-Limburg en omstreken

Hond mee op vakantie

De hond gaat veilig mee met de auto op vakantie

Het is natuurlijk ontzettend gezellig als u uw hond mee kunt nemen op vakantie. Mooie wandelingen maken, lekker genieten, stokken en balletjes gooien en nieuwe omgevingen samen verkennen. Veel honden (want er zijn ook honden die liever thuis blijven) reizen samen met het baasje mee bijvoorbeeld in de auto. Aangezien onze vakantiebestemmingen met hondvriendelijke vakantiehuizen goed met de auto bereikbaar zijn willen wij hier aandacht en enkele tips geven hoe u de hond het veiligste in de auto kan vervoeren. Want je staat er soms niet bij stil dat een hond op de hoedenplank, of los in de auto levensgevaarlijk kan zijn. Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje en ook al rijdt u heel voorzichtig en verantwoord, misschien doen andere weggebruikers dat niet.

hond mee op vakantie

Fout, vervoer je hond nooit op de hoedenplank!

Een autogordel dragen is veilig en verplicht voor alle passagiers in de auto. Maar vreemd genoeg realiseren we ons te weinig dat ook huisdieren bij een aanrijding of bij hard remmen heel veel risico lopen. Een kleine hond die op de hoedenplank ligt zal bij hard remmen door de auto worden geslingerd en loopt daarbij kans op ernstig letsel. Maar ook al laat je het dier los op de achterbank zitten dan kan een rem actie al fatale gevolgen hebben voor u en uw huisdier. Een hond die los in de auto zit kan ook bijvoorbeeld proberen bij u te komen zitten, achter het stuur terwijl u aan het rijden bent. Of nog erger hij gaat bij uw voeten zitten en hindert u bij het schakelen en remmen. Verder moet u er toch niet aan denken dat bij een ongeval uw hond uit de auto ontsnapt en de weg over rent met alle gevolgen van dien. Of u maakt een stop bij een tankstation en de hond ziet kans uit de auto te glippen en loopt de snelweg op.

Helaas is in Nederland geen wetgeving die aangeeft hoe u een gezelschapsdier (hond, kat, konijn of fret) in de auto moet vervoeren. Maar als u uw huisdier op een onveilige manier vervoert en er ontstaat daardoor een ongeluk of hinder voor andere weggebruikers kunt u helaas wel aansprakelijk gesteld worden.

In Duitsland is wél op grond van de wetgeving bepaald dat het vervoeren van lading (helaas valt een huisdier juridisch gezien onder ‘lading’) degelijk vast gezet moet worden. M.a.w. wettelijk bent u in Duitsland verplicht om dieren op een veilige manier vast te zetten in de auto. In België, Frankrijk en in Nederland kennen we een dergelijke wetgeving niet maar men moet wel zorgen dat de bestuurder volledige bewegingsvrijheid heeft en zicht dat niet mag worden beperkt door overige inzittenden, door bagage en lading (dieren). Vervoert u uw lading niet veilig dan kunt u op grond hiervan beboet worden.

Maar hoe vervoer je je dier nu wel veilig?

Veilig mee!

Veilig mee!

Dat is eigenlijk nog niet eens zo gemakkelijk. Dit blijkt uit testen die zijn uitgevoerd door de ADAC (Duitse ANWB). Uit hun onderzoek is gebleken dat u kleinere honden het beste in een stevige vervoersmand op de grond achter de bijrijdersstoel dwars op de rijrichting kan plaatsen. Of een speciaal dierenzitje een van de veiligere manieren is. Het dier vastzetten met een speciale autogordel/tuigje met musketonhaak kan ook en is al beter maar geeft niet de volledige veiligheid omdat er toch nog te veel ruimte is en dat bij een botsing of remmanoeuvre het dier alsnog tegen een voorstoel aan kan botsen met letsel tot gevolg. Het beste is een reiskennel vast te laten klinken en te bevestigen in het open bagagedeel van de auto. En dan ook weer dwars op de rijrichting. Een hondenrek in de auto die voor afscheiding zorgt tussen de bestuurder en de hond, kan ook een oplossing zijn maar dan moet het rek wel zeer stevig worden bevestigd. Echter ook hier kan een dier bij een aanrijding met een harde klap tegen het hondenrek worden geslingerd.

Wilt u alle mogelijkheden en veiligheidsnormen nog eens rustig nalezen dan verwijzen wij u naar de website van LICG. of download praktische informatie over Uw hond veilig in de auto.

bronvermelding: LICG, uw huisdier in de auto