+31(0)6-234 430 26 info@hunneketravel.nl

Hondvriendelijke vakantiehuizen in Zuid-Limburg en omstreken

Hondvriendelijke vakantiehuizen in Zuid-Limburg en omstreken

Toeristische informatie over Limburg

WelkomLimburg is de meest zuidelijke provincie van Nederland en grenst aan België in het zuid-westen en aan Duitsland in het zuid-oosten. Deze drie landen komen bijeen bij het Drielandenpunt in Vaals, een toeristische trekpleister! Het hart van de Euregio Maas-Rijn is hier mooi zichtbaar. Al wandelend loopt u zo van het ene land over naar het andere land. Limburg is een veelzijdige provincie met grote landschappelijke verschillen. Zuid Limburg met het mooie Heuvelland ten opzichte van het vlakke waterrijke gebied de Maasplassen in het midden bij Roermond en de karakteristieke dorpen in het noorden rondom Venlo/Venray.


Limburg kenmerkt zich door een duidelijke eigen identiteit, dat met name tot uitdrukking komt in een streektaal, het Limburgs en is door de Nederlandse overheid erkend in 1997 als een regionale taal. Verdere typische culturele bijzonderheden zijn de vele fanfares, harmonieorkesten en schutterijen die nog zeer actief en midden in het verengingsleven van de Limburgse dorpen staan.


Limburgse vlaai

Limburgse vlaai

Limburg staat verder bekend om zijn culinaire specialiteiten en natuurlijk mag daarbij de Limburgse vlaai niet ontbreken. Limburg is voornamelijk een katholieke provincie, driekwart van de Limburger is katholiek en elke parochie heeft zijn eigen processies. Hét culturele en van oorsprong godsdienstig hoogtepunt van het jaar is natuurlijk het carnavals feest of zoals de echte Limburger het noemt ‘Vastelaovend’, dit feest wordt drie dagen lang in februari uitbundig gevierd. Economisch gezien zorgt de fruitteelt (appels, peren en zelfs wijnbouw), de landbouw en chemie (DSM) en natuurlijk het toerisme voor een grote bron van inkomsten. Sinds een aantal jaren is daar bij gekomen het brouwen van bier, een snel groeiende bron van inkomsten voor de regio en is de Brand- en de Gulpener-brouwerij in Wijlre daar een goed voorbeeld van. De hoofdstad van de provincie het bourgondische Maastricht blijft een grote (inter)nationale aantrekkingskracht behouden. Dit komt met name door de Universiteit van Maastricht, een aantrekkelijke studieplek voor vele studenten zowel uit het binnen- als buitenland.


Uitzicht bij Cottessen Zuid-Limburg

Uitzicht bij Cottessen Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is voor de meeste toeristen een begrip en zij komen dan ook met name voor het mooie en voor Nederland zo unieke Heuvelland. Het wordt ook wel het Limburgse Mergelland genoemd. Het gebied strekt zich uit vanaf het Plateau van Margraten tot aan het dal van de Geul en de Gulp en aan de westzijde door de Maasvallei met de Sint Pietersberg in Maastricht. Het hoogteverschil laat zich het duidelijkste zien rond de Vaalserberg bij Vaals en Vijlen en het aangrenzende gebied van de Belgische Voerstreek. Het zuidelijke deel van Nederland geeft het gevoel dat je je in het buitenland begeeft met haar glooiende heuvels, pittoreske dorpjes, traditionele vakwerkhuizen, holle landweggetjes, wegkruisen en kapelletjes, wijngaarden en de Mergelland schapen die de heuvels en dalen zomer en winter begrazen.


Nationale Park de Meinweg

Nationale Park de Meinweg

Midden-Limburg is een minder bekende bestemming bij de toerist, maar daardoor nog redelijk rustig en er valt zeker evenveel te verkennen aan natuurschoon. Bijvoorbeeld Het Nationale park de Meinweg heeft een uniek terrassenlandschap. Geologisch gezien is dit voor Nederland uiterst bijzonder. De terrassen zijn in de loop van tienduizenden jaren ontstaan door inscheuringen van de Maas en verschuivingen in de aardkorst langs de drie breuklijnen die door het gebied lopen. Één van deze breuklijnen is de bekende Peelrandbreuk. Het Nationaal Park ligt vlakbij Roermond en heeft een oppervlakte van circa 1.800 ha. Meer informatie: bron: nationale park de Meinweg. Verder liggen in dit gebied nog twee mooie natuurgebieden zoals het Leudal (500 ha. natuurreservaat) met een wandelgebied (Peellandpad) en de Maasgouw met het dagstrand vlakbij het typerend Midden-Limburgs plaatsje Stevensweert. Mooi gebieden om samen met uw hond te gaan ontdekken.