+31(0)6-234 430 26 info@hunneketravel.nl

Hondvriendelijke vakantiehuizen in Zuid-Limburg en omstreken

Hondvriendelijke vakantiehuizen in Zuid-Limburg en omstreken

Wandelen met de hond in Limburg

Wandelen met de hond in Zuid Limburg.Wandelen met de hond in Limburg

Zuid-Limburg is de meest heuvelachtige provincie van Nederland. Zuid-Limburg biedt prachtige vergezichten en vormt door zijn landschap de indruk dat je terecht bent gekomen in een stukje buitenland binnen Nederland. Rustieke dorpjes, holle wegen, wegkruisen en kapelletjes langs de veldwegen, hoogstamboomgaarden, kleinschalige wijnbouw en vakwerkboerderijen, allen uniek voor het zo typische Limburgse landschap. Geniet dus samen met uw hond van alles wat Zuid-Limburg u aan natuurschoon te bieden heeft.

Graag vraagt Hunneke Travel uw aandacht om de onderstaande ‘groene regels’ te respecteren.

In bijna alle gemeentes moeten honden binnen de bebouwde kom aan de lijn; soms geldt dit helaas ook voor de natuurterreinen van het Limburgs Landschap en Staatsbosbeheer. Meestal staan er bordjes aan de rand van het entrée van deze natuurterreinen of de hond wel dan niet aan de lijn het gebied mag betreden.

IngendaelDiversen natuurterreinen worden tegenwoordig ook begraasd met kuddes schapen, Galloway runderen en Koninkspaarden. Loslopende honden kunnen schade aan kuddes veroorzaken. Paarden maar vooral ook runderen kunnen ter bescherming van hun jongen agressief reageren. Loop overigens nooit dwars door een kudde Koninkspaarden en Galloway runderen. Dit ter bescherming van uw eigen veiligheid en dat van uw hond(en).

Wandelen met de hond in de Belgische Voerstreek.

De Voerstreek is een echt wandelparadijs. U kunt kiezen uit 124 km wandelplezier vanuit de 5 Voerdorpen, St. Martensvoeren, s’Gravenvoeren, Teuven, St. Pietersvoeren en Moelingen. De Voerstreek kent een wandelnetwerk concept. De wandelpaden zijn verbonden met elkaar en waar twee of meer wandelpaden elkaar kruisen, ontstaat een ‘knooppunt’.

bordje met knooppunten

bordje met knooppunten

 

Deze ‘knooppunten’ zijn genummerd en u kunt nu zelf uw wandelpad uitstippelen. Elk traject kan in twee richtingen gelopen worden. Door middel van houten palen met rechthoekige witte bordjes met rode tekstopdruk loopt u van ‘knooppunt naar knooppunt’. Onderweg kunt u ‘stiegelkes’ tegen komen, dat zijn draaipoortjes of mangaten genoemd die het toelaten dat u van het ene weideperceel naar het andere kunt komen. Deze stiegelkes zijn typisch voor het Voerse en Zuid Limburgse landschap. U kunt hier overigens vee tegenkomen. Laat deze dieren rustig grazen dan gebeurt er ook niks. In de Voerstreek vinden we hetzelfde golvende landschap als in Zuid Limburg. Het is bijna niet voor te stellen maar zo een 100 miljoen jaar geleden golfde over dit gebied het water van een ondiepe tropische zee. De ondergrond van de Voerstreek is de zeebodem van toendertijd. De Voerstreek herbergt momenteel veel diersoorten, de vos, ree, hermelijn, bunzing, wezel en allerlei muizensoorten voelen zich hier prima thuis. De meer zeldzame zoogdieren zoals de das en het everzwijn, kan je hier ook aantreffen. Verder huist de Vroedmeesterpad, een kleine pad met wrattige huid en grote kop op de grond. Salamanders, de gewone pad en de bruine kikker komen er ook veel voor. Aan vogelsoorten treft u aan, de steen-bos uil, de torenvalk de koekoek en de Vlaamse gaai. Grotere roofvogels zoals de buizerd, zie je af en toe hoog boven het landschap van Voeren cirkelen. In het snelstromende, zuurstof-en kalkrijk rivierwater van de Voer, zwemt de forel. Dus genoeg te beleven aan fauna en flora.

Stiegelke

Stiegelke

Ook in België moet u uw hond aanlijnen (strengere controle als in Nederland).
Zorgt u ervoor dat u altijd hondenpoepzakjes bij de hand heeft. Houdt u er bovendien mee rekening dat de Voerstreek behoort tot het gebied waar hondsdolheid nog kán voorkomen en dat uw hond(en) dus geënt moet zijn tegen hondsdolheid. Vraag voor uw vertrek voor een passend advies bij uw dierenarts .

Indien u reserveert bij Hunneke Travel, ontvangt u bij uw reisbevestiging enkele wandelroutesuggesties die rondom uw vakantiebestemming starten, zodat u alvast met de hond op pad kunt! Voor uitgebreide wandelgidsen, wandelkaarten en plattegronden kunt u het beste terecht bij het VVV Valkenburg en bij het bezoekerscentrum Toerisme Voerstreek in  ‘s-Gravenvoeren (België).